Skip to main content

Karlskrona till Kilpisjärvi 2009

Karlskrona till Kilpisjärvi: En vandring för prostatacancerforskning, där 2200 km vandrades och åtta miljoner kronor samlades in.

Jag gjorde den här vandringen tillsammans med Robert Aschberg, Gert Fylking och Emil Hansén. Robert och Gert startade i Ystad och arrangerade ett insamlingsevent för att stödja forskningen om prostatacancer. Jag anslöt till dem strax utanför Karlskrona, med en ursprunglig plan att bara gå med i ett par dagar – något de uppmuntrade andra att göra. Men till slut vandrade jag hela vägen med dem till Haparanda!

I Haparanda hade de sitt sista program på TV8, och morgonen efter finalen reste de, teamet och alla som varit involverade i insamlingen hem.

Vid det laget hade jag satt upp ett nytt mål, så jag fortsatte vandra. Steg för steg tog jag mig upp till den gula betongklumpen som markerar gränsen mellan Sverige, Norge och Finland. Jag firade min födelsedag sittandes på den, reflekterade över framtiden och blickade tillbaka på de 96 dagar som tagit mig dit. Vandringen var över – 2200 kilometer, mer eller mindre, avklarade!

Varje dag innebar sina egna utmaningar. Jag hade många delmål, men också ett huvudmål som förändrades över tid – från Haparanda till Treriksröset. Att gå från att dagligen vara en del av TV8, RIX FM, Cancerfonden and Aftonbladet , och att vandra tillsammans med många människor varje dag, till att plötsligt vara ensam med ryggsäcken som enda sällskap, var en stor omställning.

På vägen hem fick jag veta att vi under vandringen hade lyckats samla in omkring åtta miljoner svenska kronor till cancerforskningen.

Det här äventyret var fullt av möten, media och offentlighet. År 2004 gjorde jag en liknande vandring, men den var  betydligt lugnare i jämförelse. Du kan läsa mer om den via bloggen.

Anteckningar från dagboken

“Se, gå, andas – det betyder att det finns mycket att se och uppskatta, ett stort område att täcka, men jag måste ändå kunna andas. Det finns ett pris för allt man gör, även om man tycker om det, och ibland måste man slå sitt huvud i en tegelvägg och förneka sina känslor för att klara av dagen och hantera det senare.”

“När man vandrar så här är mat avgörande. Jag spenderar mycket tid på att drömma om mat, och till slut blir det ofta mycket socker.”

“Vikten av människorna man möter längs vägen. Vänligheten! På den här resan har många av de jag pratar med dagligen någon i sin närhet som har prostatacancer, eller så har de det själva.”

“När de andra åkte till hotell för natten satte jag upp mitt tält. Ett Hilleberg-tält, Akto, blev mitt hem i tre månader. Det väger bara 1,5 kg och är väldigt lätt att ta med på den här formen av resor. Jag kunde sitta i mitten av tältet och göra det mesta där inne. På regniga dagar, när en massa myggor fastnat mellan tältduken, kunde det kännas lite trångt. Emil och jag delade detta tält under vår första vecka, och det var verkligen inte särskilt roligt.”

“Under helgerna tillbringade jag min tid på ett vandrarhem. Jag fick en ordentlig dusch, tvättade kläder och sov i en vanlig säng. Under helgerna byggde vi också upp vår scen och hade ett TV-program på TV8. Två helt olika världar.”

“Vi skulle få 10.000kr om vi åt något vi hittade längs vägen. Vi såg en grävling köras på och engångsgrillen åkte snabbt fram.”

Karta

Datum

  • 6–13 mars: Ystad–Ronneby
  • 16–20 mars: Ronneby–Kalmar
  • 23–28 mars: Kalmar–Västervik
  • 30 mars–4 april: Västervik–Norrköping
  • 6–11 april: Norrköping–Enköping
  • 13–18 april: Enköping–Gävle
  • 20–25 april: Gävle–Hudiksvall
  • 27 april–2 maj: Hudiksvall–Härnösand
  • 4–8 maj: Härnösand–Örnsköldsvik
  • 11–15 maj: Örnsköldsvik–Umeå
  • 18–23 maj: Umeå–Skellefteå
  • 25–30 maj: Skellefteå–Luleå
  • 31 maj–6 juni: Luleå–Haparanda
  • 7–21 juni: Haparanda–Treriksröset