Tältvandring i Grövelsjön

– en nybörjartur

Om du vill lära dig att vandra i fjällen med tält och laga mat på friluftskök, då är tältvandring i Grövelsjön – en nybörjartur något för dig! Under fyra dagar vandrar vi i storslagen natur där vi sover, bor, äter och navigerar för att bli tryggare friluftsmänniskor.

  • 10 juli -15 juli, 2023
  • Reslängd: 6 dagar
  • Gruppstorlek: Min 6, max 8
  • Pris:  7500SEK
Boka här

Vi inleder turen med att sova en natt på Grövelsjöns Fjällstation som drivs av Svenska Turistföreningen. Den ligger 816 meter över havet och du har fina vandringsmiljöer rätt utanför dörren. En bra plats att samlas på och planera den kommande turen, gå igenom packning med mera. Sedan väntar tre nätter i fält samt en avslutande natt på fjällstationen.

Turen leds av vår erfarna fjälledare/ natur-vildmarksguide, Daniel Vilhelmsson Wesén och är upplagd med en stark pedagogisk tanke. Det är lika mycket en kurs som en härlig fjälltur. Följer du med på detta äventyr får du kunskap och ett självförtroende som hjälper dig att planera och genomföra egna fjällvandringar. Med Daniel som fjälledare får du ett bra bollplank för dina tankar och därmed en bra grund för dina framtida fjällvandringar.

Mål

Efter turen är målet att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och
genomföra enklare tältvandringar längs vandringsleder och obanad fjällterräng samt kunna hantera ett friluftskök. Du kommer även ha grundläggande kunskap om hårdvaran som används och hur man kan göra en färdplan.

Om Grövelsjön

Grövelsjön är belägen i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och Härjedalen och tillhör ett område som träffande benämns ”Gränslandet”. Här finner man vild natur i form av vidsträckta fjällvidder, gnistrande och kristallklara sjöar, porlande bäckar, mystiska myrmarker samt orörd gammelskog. Det är också ett habitat med rikt djurliv där älg, ren, björn, järv, räv, utter, hermelin, lämmel och hare m.fl. arter, huserar permanent. Ibland strövar även varg och lodjur förbi, du ska dock ha tur för att se något av de ”fyra stora” rovdjuren.

Fågellivet är mycket levande med flitiga sommargäster såsom ljung- och fjällpipare, blåhake, rödstjärt, småspov och fjällvråk eller övervintrare som fjäll- och dalripor. Vandrar du nere i fjällskogen kommer du sannolikt få besök av de nyfikna och oskygga lavskrikorna eller bli extra alert av uppfloget från tjäder eller orre. Imponerade rovfåglar som kungsörn och jaktfalk kan stundtals svepa förbi i ögonvrån och snabbt kännas igen av den vaksamme.

Grövelsjön är en alldeles utmärkt plats att inleda ett förhållande till vår underbara svenska fjällvärld på. Ett förhållande som vi hoppas bli långvarigt och innerligt. En bättre färd/kurs- ledare än Daniel är svår att finna, så ta steget ut och häng med.

I resans pris ingår
  • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
  • Personlig rådgivning gällande personlig utrustning, packning och mat
  • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
  • Delat kök inkl bränsle
  • Plats i tält
  • 2 nätter på fjällstation med sänglinne + städ
  • 2 frukost och 1 kvällsmat
Resan dag för dag
Dag 1. Ankomst

Beroende på var din resa startade och om du kör egen bil eller åker kollektivt så kommer vi alla dyka upp på lite olika tider under dagen. Eftermiddagen och kvällen får du spendera fritt då du anlänt. Njut av att vara i Grövelsjön. Handla lite snacks i shopen eller läs en bok i soffan. Jag kommer själv anlända under kvällen och ta kontakt med er alla.

Dag 2. Ut på tur

Vi möts upp då frukosten öppnar på morgonen. Njuter av kaffe och den klassiska
havregrynsgröten. När hungern lagt sig fyller vi på våran kopp och går igenom de kommande dagarna i stora drag. Vi fördelar den gemensamma utrustningen samt maten och förbereder oss sedan för avfärd. När vi känner oss redo vandrar vi en kortare sträcka. Vi kommer diskutera ryggsäckar, njuta av utsikten och vandra i lugnt tempo ut på fjället. Vi letar gemensamt upp ett bra ställe att resa våra tält på under eftermiddagen. Under resten av dagen kommer vi prata om variationer på tält, lägerplats, vad vi behöver samt laga mat tillsammans på stormkök. Det praktiska genomförandet under dagen varvas med reflekterande diskussioner.

Dag 3 & 4.  Till fjälls

Vi vaknar upp på vår lägerplats där vi tillbringat natten. Vi äter frukost och berättar om hur vi upplevde natten. Någon som funderat på något eller sovit dåligt? Vi går igenom dagens färdplan och vandrar sedan vidare mot vår nya lägerplats. Vi går igenom många av de moment som krävs för att möjliggöra en bra fjälltur på egen hand då de dyker upp under vandringens gång. Vandringen sker främst i obanad terräng eller på mindre stigar. Under dagarna lagar vi lunch och kvällsmat tillsammans. Dagarna kommer inte fokusera på distans utan att må bra och att vistas ute på fjället.

Dag 5. Fånga dagen

Kanske vaknar vi upp av att solen lyser på tältet och renarna står precis utanför tältduken. Oavsett så är det åter dags för frukost och något varmt att dricka. Kanske har vi bra väder och sjön i närheten inbjuder till ett kortare morgonbad? Vi pratar lite om dagarna som varit och vad som kommer hända under dagen. Det är sista dagen ute och vi vet att vi kommer sova inomhus inatt. Vi tänker mot och inte till och fångar den sista dagen ute på fjället oavsett väder. Vi fortsätter att turas om att navigera och ta oss framåt. Vi går igenom de sista momenten, pratar om hur vi vårdar och reparerar våran utrustning efter turen för att den ska hålla länge och då vi har målet inom räckhåll tar vi en sista fika och tömmer våra fickor på snacks. När vi anlänt finns det möjlighet tilldusch och bastu innan den avslutande lunchen.

Dag 6. Avfärd

Idag har vi ingen agenda. Sträck på dig, njut lite extra i sängen eller ta en varm dusch. Njut av frukosten och ta dig hem.

Bra att veta
Programmet

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Art of Walking

Det finns mycket bra informativ text samlad på min hemsida under “Art of Walking”.
Här är en länk dit.

Boende och mat på fjällstationen

Vårt pris är baserat på boende två och två i standard 2-bädds rum med handfat på rummet. Dush och WC finns i korridoren. Det ingår även linnepaket med handduk. I och med att gäster kan ansluta vid olika tidpunkter dag 1, så har vi inte inkluderat middag. Det finns möjlighet att boka middag från Fjällstationen alternativt laga egen middag i självhushållsköket. Frukost ingår dock dag 2 och 6 samt middagen dag 5.

Boende mat i fält

Vi ordnar så att det finns plats i tält till samtliga deltagare samt även det antal kök som behövs för våra behov. Alla får vara beredd på att köpa in mat för turen men med stöd av Daniel.  Innan avresa kommer Daniel arrangera ett digitalt möte där alla praktiska frågor reds ut.

Kursinnehåll

Turen kan som sagts betraktas som en kurs som kommer innehålla följande:

  • Hårdvara med fokus på tält, kök och ryggsäckar
  • Flerskiktsprincipen samt materialval
  • Tältplats
  • Mat och gaskök
  • Olika tekniker vid vad
  • Mindset
  • Varm, torr och mätt tänket
  • Sjukvård & hygien
  • Karta och kompass
  • Fjällsäkerhet; färdplan, färdmeddelande, hjälptelefon, fjällräddningen samt färd efter förmåga

Vi skickar självklart packlista m.m. i god tid innan avresa.

Kommunikationer

Ansvaret för att ta sig till och från startorten ligger på dig som gäst. Vi hjälper dock gärna till med tips om hur du kan ta dig till och från startorten. Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- eller flygbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Buss
Från Mora finns daglig bussförbindelse till Grövelsjön (cirka 3,5 timme) med linje 104 och 396. Se Dalatrafikens hemsida för aktuell tidtabell. https://www.dalatrafik.se/sv/

Tåg
Kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Restider med tåg och buss
Från Stockholm: 8 timmar
Från Göteborg: 12 timmar
Från Malmö: 20 timmar

Bil
Avstånd från Stockholm 490 kilometer, från Göteborg 670 kilometer. N62.098852°, E12.312112°. Om du vill ladda din bil så finns laddstolpe. GPS-koordinater:

Rabatt på SJ
Om du är medlem i STF har du 10 procent rabatt på tågresor med SJ. Logga in via STF:s hemsida med ditt medlemsnummer.

Har du frågor, tveka inte att höra av dig!