Skip to main content

På tur i Sarek 2019

Sarek nationalpark är en nationalpark i Lapplands län i norra Sverige. Den gränsar till två andra nationalparker: Stora Sjöfallet och Padjelanta. Sarek är ett populärt område för vandrare och bergsbestigare men lämpar sig inte för nybörjare.

Nationalparken är ungefär cirkulär med en genomsnittlig diameter på cirka 50 kilometer (31,07 mi). Den har inga markerade stigar, inga boenden och bara två broar förutom de som ligger i närheten av dess gränser. Rapaflodens delta anses vara ett av Europas vackraste, och toppen av berget Skierffe erbjuder en utsikt över denna istäckta glaciärdal.

Johan och jag jobbade tillsammans… Vi hade inte tältat ihop eller tillbringat någon tid tillsammans utanför jobbet. Han hörde att jag pratade om Sarek och att jag funderade på att åka dit och göra en tur. Det ena ledde till det andra och vi bestämde oss för att åka skidor tillsammans i Sarek. Vi pratade om allt och ingenting under vår tid där ute, men vi tillbringade också tid tillsammans med att vara tysta utan att ha den där konstiga känslan hängande över oss. Ovärderlig!

ANTECKNINGAR FRÅN DAGBOKEN

“ När solen går upp över ryggen och fyller dalen med sol. Det är då vi slutar skida för en stund och riktar näsan mot solen. Kontakt!”

“Hemma är varthän vi reser tältet. Johan och jag hade aldrig tältat tillsammans före denna turen. Vi hade aldrig skidat eller delat en pulka heller. Trots det hade vi ett fantastiskt äventyr ihop och mot slutet pratade vi redan om nästa.”

“Väder har inget att göra med glädje. Det handlar om mindset. Men att vara varm, torr och mätt hjälper mycket. Först då är det möjligt att lyfta huvudet, ta in allt och verkligen njuta av turen till fullo.“

“Efter en längre dag med skidor är det skönt att resa tältet. På denna turen tog vi med ett slott. Det är ett 4 personers tält från Hilleberg och vi får enkelt plats med al packning, oss och pulkorna. Vi lagar mat och gör vår lite underhåll skyddade från vinden och den kalla natten. Efter solnedgången tänder vi ett ljus i absiden. Det är fint att vila sina trötta ögon på ljuset som fladdrar medans man ligger i sovsäcken.“

“Likt Frodo och Sam navigerar vi genom landskapet mot berget. Stora stenar, tunn is, kalla vindar och cornflakesliknande frost på sjöarna som flyger iväg med ett vasst ljud när man vidrör dom. All detta gjorde denna dagen magisk!“

“Många pulkor har dragits fram här genom åren men trots vetskapen om detta känns det som vi är de första. Det känns orört! Mellan Torsdag eftermiddag och Onsdag eftermiddag viftade vi till den enda synliga människan från distans. Vi kände oss om pionjärer i Europa’s sista vildmark. Vägen hit kallas för Sverige’s längsta återvändsgränd. Om det är sant vet jag inte!

“Kanske är våra spår fortfarande synliga. Kanske är de täckta av snöfall eller fyllda av snö som fastnar i spåren då det driver över fjället. Kanske någon annan hittar dem och följer efter dem som vi gjorde denna dagen då vi närmade oss Saltoluokta fjällstation.“

Karta

Följ med på ett vinteräventyr med PathfinderTravels med mig som din guide. Få lite tips på utrustning här Packlista för turskidåkning.

Leave a Reply

Close Menu