Skip to main content

Packlista för barmarkssäsong

Under mina äventyr skriver jag ofta en lista på sakerna jag har med mig. Efter turen kompletterar jag med anteckningar om hur det funkar eller vad jag vill göra annorlunda.

Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns i många olika varianter! Hur lång turen är spelar roll men det mesta “ska” du ha med dig oavsett om du är ute en natt eller tio nätter. Det som förändras i stort är mat, bränsle och i viss mån även batterier. Utöver denna lista kan det naturligtvis finnas ytterligare behov av utrustning, beroende på resans karaktär.

Under färd

Ryggsäck*

Jag gillar de stadiga moderna “ramryggsäckarna”. De är lite tyngre men tar också vikten bättre generellt enligt mitt tycke. Packa gärna några gånger och på olika sätt så du får en känsla för det. Blanda mjukt med hårt så får du oftast mera plats. Dela på saker och lägg saker i andra saker. Packa det viktigaste vattentätt. Kan du öppna ryggsäcken på flera sätt? När behöver du vad och vilka saker vill du nå lätt under dagen? Jag brukar vid kortare pauser ta av ryggsäcken och sitta på den (Kajka) i höjd med avbärarbältet (sovsäcken är placerad där). Även om regnskyddet är på och jag sitter på den så kommer jag åt sidfickorna där jag har snacks, karta, lättare första hjälpen och liknande. Det är inte så många andra ryggsäckar som jag hittat som tillåter detta. Då jag sitter på ryggsäcken “slipper” jag sitta direkt på marken och har också lätt böjda knän. Det är då lättare för mig att komma igång igen och jag “slipper” rulla ut liggunderlaget.

Mitt val: Fjällräven Kajka 65L samt Singi 48

Packpåsar

Bra att ha lite olika storlekar och färger så det passar olika saker. Frystejp där man skriver innehållet är också bra för att komma ihåg vad som finns i. Lätt att det blir luft kvar i de vattentäta påsarna när de stängs och då tar de extra plats i ryggan. Blanda vattentäta påsar med mjuka saker som inte behöver packas vattentätt (som fog).

Kängor*

Jag gillar kängor med lite högre skaft på fjällvandringar (särskilt om man går lite utanför lederna) medans jag föredrar lågskor då jag går på led hemmavid. Vid vad är det bra att ta ut strumpor och sulor. Dra åt skosnörena lite tajtare och ha regnbyxorna över skaften. Inga sandaler med sträng mellan tårna eller sandaler som inte sitter fast ordentligt. Gamla löparskor eller liknande med minimalt foder funkar bra. Ta gärna med extra strumpor samt sulor och kanske en mygghatt att förvara det i utanpå väskan för att säkerställa att det inte trillar av. Varje kväll innan jag lägger mig så har jag lite skovård. Jag borstar kängorna rena och tar ut innersulan. Orkar jag plockar jag bort lite flock och kollar igenom sulorna innan jag lägger dem i sovsäcken. Gore-Tex paddade kängor funkar ofta bra men om du trampar ner dig rejält så kommer de vara blöta länge, de tar mer energi att torka än en ren skalkänga. Jag brukar ibland komplettera mina skalkängor med en vattentät strumpa. Ett vattentät strumpa med ett membran i som går att ta på och av vid behov. De finns kängor med olika mycket stöd och höjd på skaftet samt styvhet i sulorna. Behöver du stöd? Kommer du bära tungt? Vad är rätt för dig?

Mina nuvarande: Lundhags Vandra II Mid

Långkalsonger*

Jag har ett par tunnare plattstickade ullunderställsbyxor. Jag brukar inte använda dessa särkilt mycket vid finare höstväder då jag blir för varm men de är då sköna att ha morgon och kväll då jag fixar i camp. Jag använder de frekvent under regnbyxorna då jag vandrar och det regnar. De är varma nog för mig och då de är plattstickade (mer kontaktyta) transporteras svett bort snabbare. Detta kan jämföras med rundstickade som har mindre kontaktyta, dvs binder mer luft, och därmed är i jämförelse mycket varmare.

Mitt val: Woolpower Lite

Vandringsbyxor*

Jag gillar de där man kan ventilera vid låren samt vid skaftet på kängan. De ska gärna ha ett antal bra benfickor. Ofta viker jag ner kartan i höger benfika så jag enkelt når den. Regnbyxorna måste fungera att bära utanpå vandringsbyxorna även om jag ofta inte använder kombinationen. Jag upplever ofta att vandringsbyxor och regnbyxor blir klumpiga och jag byter ofta då till mina underställsbyxor. Stretch är skönt då man rör sig men kyler när det blåser och jag blir snabbt kall när jag står still. Vad gillar du?

Mitt val: Tierra Pace Pant Gen II

Underställströja*

Också plattstickad och i ull. Långärmad. Går oftast bara i denna under hösten men ibland behövs en mellanlagerströja eller vindjacka.

Mitt val: Woolpower Lite

Mellanlagerströja långarmad*

Half zip i 200g och i ull. Skön då det är lite blåsigare och temperaturen faller. Perfekt under lite längre pauser. Lever ofta i min under tidig vår samt höstvandringar.

Mitt val: Woolpower 200g Ullfrotté med halv blixtlås

Skaljacka*

Jag har en slitstark skaljacka med blixtlås på sidorna så att jag lätt kan vädra ut överskottsvärme. Bra huva och bra passform är viktigt. Du ska kunna ha mellanlager och extra fluff på under och ända kunna röra dig. Prova huka dig och låtsas sätta i markspik. Är den följsam och skön? Kolla limningarna, dragkedja samt impregnera innan avfärd!

Mitt val: Arcteryx Beta AR Jacket

Skal/regnbyxor*

Mina är med hellång blixtlås vilket jag tycker är skönt då det är lätt att ventilera ut värme samt att ta på dem utan att behöva kränga av kängorna. Vid vad trycker vattnet dock igenom blixtlåsen och det blir snabbare blött. Silvertejp löser ibland detta “problem”.

Mitt val: Arc´teryx Beta Trousers

Vindjacka

Vid lätt blåst eller när solen inte värmer en nog tar jag på en vindjacka med huva. Lättare att röra sig i och stoppar vinden bra.

Mitt val: Fjällräven High Coast

Keps/mössa/buff*

På sommaren blir det ofta en linermössa att sov i och en keps dagtid. Under vår och höst tar jag har oftast en linermössa samt en keps med öronlappar. Keps med stor skärm är skönt då det är soligt samt öronlappar då vinden viner under en hel dag.

Mitt val: Klättermusen Mysse 3.0 samt enklare linermössa från tex Aclima

Vantar*

Sommartid har jag enklare läderhandskar om jag bygger och bär saker. Under vår och höst tar jag allt som oftast minst ett par liners samt en tjockare tumvante och eventuellt skalvantar beroende på väder.

Mitt val: Hestra skalvantar + Woolpower Lite/200 tumvantar, eventuellt montagevantar och ibland egen stickade.

Solglasögon

Jag använder mina slipade solglasögon. Jag har glasögon i vanliga fall. Sköna att ha vid låg sol och ihållande blåst.

Mitt val: Gamla slipade Nike

Putsduk för solglasögon/goggles

Vantarna/ullkläderna funkar inte så bra. En enkel putsduk väger inte många gram och gör underverk. Om inte annat så kan du njuta mer av omgivningen då du faktiskt ser den.

Energiintag

Fika ofta och mycket. Jag brukar under en dags vandring ha en lite längre fika på förmiddagen, längre lunch samt ytterligare en lite längre fika innan vi åter slår läger framåt kvällen. Längden varierar på väder och vind men snacks som går enkelt att äta som tex nötter, ölkorv, choklad, mandelmassa behövs det mycket av under en vecka. Variation är också bra! Vad gillar du att äta när du är ute? Bara socker eller bra fett, protein och kolhydrater med?

Vätska

Att dricka små mängder ofta är viktigt under en längre tur. C-vitamin brus, Resorb, buljongtärningar osv kan vara bra att ha med. Jag använder en Nalgene flaska med liten öppning.

Första hjälpen-kit*

Jag har alltid ett vattentätt första hjälpen kit med mig. Utöver kitet brukar jag även räkna in vindsäck (guide), ibland varmvatten i thermos och lite annat gott och blandat. Det viktiga är varm, torr, mätt och att larma om det är riktigt illa. Jag skriver detta under kategorin färdsel just för att det ska finnas snabbt tillgängligt vid behov även när vi färdas framåt och inte bara under morgon/kväll. Detta kan tyckas vara självklart, men jag har också lyckats packa ner det i botten av ryggsäcken utan att enkelt komma åt det.

Kamera

En kamera för att föreviga äventyret är alltid kul. Jag har en hållare som jag fäster på ena axelremmen till ryggsäcken. Det är då lättare att ta bilder vid färdsel. Batteriet blir kallt tid vår och höst så förvara gärna det i en ficka eller liknande om det är känsligt. Då jag har en systemkamera kan jag ta kameran och få ett hum om bilden genom sökaren, sätta in batteriet, göra mina inställningar, kolla så att fokus ligger rätt, samt ta en bild med gråkortet. Alltid raw-format för min del. Kameran sitter med en hållare från Peak Design på vänstra axelremmen under tur.

Mitt val: Canon 5D Mark II med 24-70mm 2,8 L USM

Toapåse*

Brukar jag ha i en liten vattentät påse som jag fäst på ryggsäcken. Alcogel, toapapper, en liten spade (ej i Sarek) samt eldstål så det går att bränna det mesta av toapappret som använts. Är det brandrisk så tas pappret med i en påse med resten av skräpet. En liten spade av hårdplast eller liknande att gräva ner avfallet med. Jag har en planteringsspade från Plantagen. Kan man gå förbi platsen utan att se att man varit där är det ok. Hur mycket toapapper använder du på en vecka? Ofta tar jag bara rullen som sitter på hållaren då den är delvis tagen och oftast lagom mycket på. Ska jag ut en vecka tar jag en hel rulle. Vill inte sitta på fjället med en blöt toarulle och alldeles för lite av det…

Strumpor*

Jag brukar kombinera en tunnare med en tjockare. Ibland använder jag dubbla tunna. Friktionen blir i en perfekt värld emellan strumporna och den innersta är den som får ta all smuts och salt. Den innersta får man byta och tvätta oftare. Glöm inte bort att lufta fötterna ofta och “fånga moln” med tårna när du pausar. Ull- och nylonblandningar är bäst! Nylon kan ha en “brinnande” effekt vid långvarig användning. Under 1 vecka brukar jag ta med mig 3 tunna par samt 2 tjocka par.

Underkläder*

Skön passform och tillräckligt många. Vissa har 2 par under hela turen medans andra har 1par/dag. Hur stor plats tar de och hur många känner du att du måste ha för att må bra? Välj bort bomull och prioritera ull.

Stavar*

Jag gillar de som är lite rejälare och inte har en massa delningar som kan krångla på diverse sätt. I besvärlig terräng eller vid vad har vi hjälp av dessa som ett tredje ben och blir därmed mycket stabilare. Stavar hjälper dig även både uppför och nedför i terrängen och sparar då en hel del kraft i benen. Ibland kan det hjälpa att bara ha en stav men jag skulle ändå rekommendera att ta med båda.

Mitt val: Black Diamond Traverse 140

Kompass*

Jag använder en spegelkompass men ta en kompass som du kan och är bekväm med. Jag gillar när kompasserna är lite längre med mätsticka på sidan. Lättare att greppa då man har vantar och inte vill ta av sig. En spegelkompass kan man signalera med samt se sig själv då man tex byter linser.

Karta*

50.000 är lättare att navigera med så jag väljer ofta denna skala. 1cm är 500m kontra en 100.000 karta där 1cm är 1000m. Är du inkörd på en skala och byter så tar det lite tid att få känslan för var man är, ekvidistans mm. Jag brukar förvara kartan i ett vattentät kartfodral för att skydda den. 

InReach

Kommunikation hem samt en kartfunktion där man kan kontrollera att man faktiskt navigerar rätt. Jag använder detta då terrängen blir rörig, när jag rör mig i mörker eller vid långvarig white out på vintern.

Färdplan

Följer du din färdplan? Dagens mål, hinder på vägen samt vad kan det ta i tid? Skönt att ha i åtanke morgon/kväll så det finns med i tänket under dagen.

Navigering

Under lunch

Fluffig jacka*

En rejäl som man kan ta på när det stormar, att ha då man lunchar och krypa in i när man står still en längre tid. Bra huva och stora fickor. För mig personligen så måste den ha huva. Känns så mycket varmare och skyddande än en utan. Vid kvällsgenomgångarna när vi är ute och pratar kan denna vara mycket värdefull.

Mitt val: Houdini dunfri jacka

Vindsäck

Först och främst brukar jag använda vindsäck på vintern men även då jag guidar tidig vår/sen höst brukar jag ha med mig en för att en eller två personer ska kunna krypa in vid behov för att komma undan vind och kyla. Isolera nedkyld person genom att krypa in tillsammans för att tex ta av kängor samt strumpor för att värma dennes fötter i sin armhåla, mata med energi och varm nyponsoppa eller liknande. En vind säck kan också vara bra för att byta om i.

Thermos

Jag brukar ta en thermos av märket Thermos eller Stanley på runt 1 liter. Är det bra väder gör jag kaffe eller te i denna inan vi går iväg på morgonen. Är det dåligt väder har jag bara kokande vatten i. Är det fortfarande dåligt väder vid lunch använder jag vattnet till min frystorkade måltid och har en så kort rast som möjligt utan att behöva stressa. Vid fint väder gör jag något gott att dricka medans jag tar upp stormköket och kokar mer vatten.

Bestick*

För mig blir valet en lite längre sked. Lättare att äta frystorkad mat med om man inte kan riva av påsen till den frystorkade maten  på två ställen vilket man oftast kan numera. Kort sked och lovikkavantar blir ofta hårigt och kladdigt. Jag äter oftast all mat med denna sked men har på senare tid börjat använda ett bestickset. Jag har också en sked i reserv då den primära eventuellt kan gå sönder eller försvinna, om än tillfälligt.

Tält*

Ett tält för 3-4 säsongsbruk fungerar bra under vår och höst. Bra ventilation samt en fungerande absid är A o O. Marktäckande duk är viktigt då det kan komma snö samt dreva en hel del beroende på var du är geografisk  såklart. Är det en hösttur i Göteborg och det kommer lite snö är det ofta mer okej att tänja lite på gränserna än om du sitter i Sarek på en veckotur. Ett sommartält som tex Hilleberg yellow label funkar bra för det mesta men jag skulle tänka mig för innan jag tar med det på en sen hösttur i norra Sverige.

Markspik*

De grävs ner i vinkel från tältet så de inte åker upp då de spänns eller påverkas av vinden.

Bågar*

Har du använt ditt tält under längre tid eller lånat det hade jag kollat så att lagningshylsan samt en extra tältbåge-sektion är med i kitet. Jag kollar alltid alla ändarna på varje enskild sektion så att inga sprickor eller likande finns som försvagar konstruktionen. Skador blir ofta till över tid, tex då man håller en sektion och slänger ut de andra längs marken så de slår ihop vilket kan vara skönt att göra då man är trött och tältet ska upp snabbt. Det är viktigt att bågarna är rätt ihopsatta samt att man inte tvingar isär sektionerna om de eventuellt fryst ihop under natten. Man får då greppa på båda sidor om delningen och blåsa långsamt en stund på dessa för att kunna dela dem.

Förvaring av tält

Jag delar oftast upp tältduken från bågarna/spiken. Jag har bågarna/spiken stående längs ryggen och duken är lagd i säcken så att den är “lätt” att få tag i när det är dags. Jag brukar placera tältet högt upp men ha regnkläder, första hjälpen högre.

Förbereda platsen

När jag bestämt mig för en plats att sätta upp tältet på tar jag av mig ryggsäcken. Jag brukar lägga ut liggunderlaget och lägga mig på platsen en stund. Känns det platt och bra? En litet lutning kan göra att du kasar och en sten eller rot kanske också gör att du vill flytta tältet senare.

Sätta upp tältet

Jag kollar vilket håll vinden kommer ifrån och sätter den lilla absiden om jag nu har två på tältet mot vinden. Jag sätter i stormlinan först sedan spiken nere vid markduken. Blåser det mycket blir det viktigare att göra detta rätt. Sedan reser jag tältbåge sektion 1,2,3,4.. och slutligen så gör jag samma på andra kortsidan efter ett kort lyft och drag så det”rättar till sig” innan vi sätter fast det. Är vi två i detta läget och allt är under kontroll brukar vi dela på jobbet så att den ena personen plockar upp och fixar inne i tältet medans den andra sätter i resterande stormlinor samt sträcker dessa..

Eftersträcka stormlinorna

Gör jag vid de sista kvällsbestyren. Toa- och tandborstnings-rundan. Det är ofta då man ser norrsken, fryser ett tag medan man iakttar naturfenomenet och undrar varför man inte tog på sig mer så man kunde stanna ute och njuta längre.

Plocka in samt säkra utrustning

Under kvällsbestyrsrundan tar jag också och kollar så vi har koll på all utrustning. Dels så vill vi inte att den blåser bort. Vi vill inte heller att den försvinner om det faller snö.

Tältlampa

Oftast har jag pannlampan som tältlampa för att hålla nere vikten men om det finns plats och ork tar jag ibland en liten gaslampa från Primus. Det går då också mera gas vilket måste räknas in.

Lägret

Lägerliv & mat

Anteckningsbok & blyertspenna

För att kunna skriva ner sina tankar och upplevelser. Blyertspenna för att den funkar när det är kallt samt då du ligger och skriver upp och ner i sovsäcken.

Kök*

Gärna ett kök som du enkelt kan underhålla och laga om det behövs i fält. Prova innan avfärd! Till köket behöver det finnas ett bra vindskydd samt kastrull med lock. Vad kommer du laga när du är ute? Hur stort eller litet kan köket vara och hur van är du att använda det.

Mitt val: Primus Spider med 1 liters kastrull, Jetboil alternativt Trangia 25-3 Duosal med gas.

Eldstål /tändstickor*

Eldstål är kanon och funkar alltid! Att ha två lösningar och förvara det på två stället är också bra om det ena skulle försvinna om än bara för stunden.

Skräppåse*

Att förvara allt skräp i. Ha i åtanke redan från start vad som kan tänkas bli skräp och vad du kan minska ner redan hemma innan avfärd då det ofta blir både lättare och mindre.

Stekspade/slev

Beroende på matval behövs lite olika köksattiraljer. Jag gör alla mina maträtter med min sked och stekspade. Ibland tar jag med ett litet rivjärn för att kunna riva parmesan eller annat gott uppe på maten.

Matskål

Finns många olika. I vanliga fall använder jag en tallrik av metall men då det är kallare ersätter jag den med en rund matskål av plast. Den ser ut som något som hunden skulle dricka ur och funkar perfekt. Även när mina tjocka tumvantar är på.

Bestick*

En sked med långt skaft som den jag har vid lunchen är det jag alltid använder på tur. Ibland är det skönt med ett bestickset men bara en sked funkar bra tycker jag. En kniv har du i multitool-verktyget de fåtal gånger du behöver den. Välj bestick beroende på matval.

Bränsle*

Har du använt köket en längre tid och har koll på mängden bränsle? Man kan väga gastuben och sedan gå ut och laga mat för att sedan väga tuben igen. Du får en diff som du kan anteckna. Varje gång du gör detta eller i stort bara använder köket blir du mer medveten om hur mycket gas som behövs. På hösten kör jag ofta vintergasen från Primus då den funkar bättre när det är kallt och man lever i gränslandet mellan höst och vinter. Enkelt brukar jag säga 1st 230g gastub per person och vecka om man kokar vatten 3ggr/dag. Guidar jag, använder gaslampa eller gör mer avancerad mat kanske 2-3st tuber a 230g är bättre.

Mitt val: Primus Winter Gas från slutet av augusti men annars Primus Power gas

Kopp/mugg/kåsa

Vill minimera använder du kanske muggen till Thermosen om du har en sådan med dig annars föredrag jag en vikkåsa att ha i benfickan då den är lätt att ta fram när man korsar en bäck eller tar en paus. Har jag råd med lite mer vikt tar jag en träkåsa då känslan blir annorlunda.

Diskmedel och diskborste*

Jag brukar ta Sjö & Hav’s diskmedel samt klippa bort den slipande delen på en disksvamp och ta med. Ta upp vatten och diska med medlet i en liten håla som du grävt med spaden. Allt diskmedel samt matrester är då lätta att täcka över och diskmedlet renas bort innan vattnet åter når vattendraget.

Hörlurar

Efter några dagar av snålblåst och kalla vindar som med slipande effekt drar förbi tältet kan det vara skönt att plugga in hörlurarna för några power ballader, soundtracket till Into the wild eller Markoolio’s Vi drar till fjällen kanske?

Pannlampa*

Används vanligtvis i och runt camp. Jag har en som är lite större och drivs av 4st AA batterier. Batteripacket sitter i nacken och går att koppla om och ha i innerfickan vid stark kyla för att inte förlora kraft. Jag tycker det är skönt att ha några uppsättningar batterier, kunna lysa med full kraft då det behövs och justera ner då jag bara behöver ledljus. Har man en pannlampa som har inbyggt batteri behöver man kunna ladda med en powerbank vid behov. Ta isåfall med rätt sladd! Använder man flera elektroniska saker som drivs av batteri kan det kanske vara värt vid inköp att allt ska gå på samma batteristorlek?

Mitt val: Petzl Tikka+ ibland Black Diamond ICON 700

Isolerbyxor

Jag har ett par byxor med fullängds blixtlås. De är av syntet och jag använder de mest i lägret utanpå mina underställsbyxor. Det finns flertalet att välja på. Dun eller syntet samt shorts, piratbyxor eller full längd. Ta några som passar dig. Dessa kan jag också använda under den dagliga lunchen vid behov.

Mitt val: Haglöfs Barrier pants III

Lagningskit*

Rimlig mängd! Nål, tråd, tejp, multitool med tång, vissa saker kan gruppen ta en av, andra saker kanske alla behöver på individnivå.

Frukost*

Personligen gillar jag havregrynsgröt med kanel, salt, torkade äpplen, torkade dadlar, russin och lite pulvermjölk att hälla på. Vill man ha havregrynsgröt men inte det andra så förgyller Varma Koppen Hallon/blåbär gröten en hel del. Finns ett recept på god gröt på recipes.

Lunch*

1st frystorkad per dag. Man sitter ofta ute utan något större skydd. En frystorkad som du bara häller varm vatten i är enligt mig kanon. Du rör om och har den innanför jackan till den är färdig att äta.

Middag*

Lätt att lyxa till då du är i sovsäcken och har tältet som skydd. Allt från grytor, mjuka taco-bröd som man steker med ost emellan osv. Fråga mig om tips eller köp en kokbok för friluftsliv ex. Vegohajk, eller en av Calazos alla böcker. Vill du äta bara frystorkat hela veckan så får du såklart.

Snabbtorkande handduk och tvål

Kanske finns det chans till kortare bad eller uppfräschning i tältabsiden. Ta med dig ett kit så att du kan sköta hygienen.

Necessär

Med alla dina pinaler, tandborsten och nödvändigaste nödvändigheter. Nagelsax kan vara bra men glöms ofta bort (finns oftast i en multitool).

Sovsäck*

Jag förespråkar en rejäl säck. Personligen har jag en äldre Marmot sovsäck som heter Sawtooth. Tumma inte på sovsäcken. Det är här vi vilar och återhämtar oss efter en heldag ute. Vi har vandrat och äventyrat hela dagen. Sinnena är fullmatade och vi behöver vilan! Ibland går det att kombinera två sovsäckar. Jag kör inte med sovsäckslakan då jag snurrar in mig i detta och vaknar ofta. Istället klär jag mig i ett underställ som jag endast har för att sova i. På så sätt klibbar inte heller låren ihop. Jag sover bättre och ska jag ut mitt i natten har jag ett “basskydd”. Ofta har jag även en tunnare sovmössa. Under en hösttur i Sarek förespråkar jag en sovsäck som har en komfort på 8-9 minus. Fryser du lätt blir det en ännu rejälare.

Kudde

Jag tycker en kudde är guld värd. De första 20 åren rullade jag jackan eller liknande och hade som huvudkudde MEN med en kudde sover jag så otroligt mycket bättre.

Liggunderlag*

Jag använder ett vanligt 14mm liggunderlag. Gärna med jämn yta och slutna celler så att eventuell snö och annat inte fastnar så lätt. Detta kombinerar jag med ett uppblåsbart liggunderlag. Jag sover bra på detta. Tänkvärt är dock att det uppblåsbara liggunderlag kan delaminera, ventilen/packningen kan gå i sönder samt att det kan gå hål på detta. Det blir då platt som en plastpåse och isolerar inget alls. Lagningskit är ett måste! Enligt mig så fyller du de uppblåsbara liggunderlagen enklast med en extern pumppåse som du fyller med luft och flyttar in i liggunderlaget. Då du ligger på liggunderlaget ska du inte sjunka igenom men om du sitter på det blir det oftast genomslag. Då är det också skönt med ett vanligt liggunderlag under.

Nalgeneflaska

Koka vatten på kvällen och häll vattnet i en Nalgene-flaska, stäng flaskan lagom hårt och trä strumporna du hade under dagen på dessa. Du kan lägga flaskorna vid fotänden, magen, armhålorna eller vid ljumskarna. Krama den! Efter någon timme gör dessa stor skillnad och du har vatten till frukosten eller under natten nära till hands.

Kissflaska/potta

Ibland är det skönt att slippa lämna sovsäcken och tältet. Med en flaska behöver du inte vakna till lika mycket och kan “lätt” göra dina behov. Missa inte! Personligen har jag inga problem med att gå ut om det behövs under natten. Jag somnar enkelt om och jag behöver inte vara rädd för att missa flaskan.

Powerbank

Låt den ligga i sovsäcken. När du fluffar sovsäcken på kvällen brukar powerbanken vara kall men när du kryper ner i säcken med din varmvattenflaska blir den sakta varm och du kan ladda InReach, iPod eller annat elektroniskt .

Sova

Det finns också en packlista för vinterturen om du är intresserad. Vill du fördjupa dig mer så häng gärna med på tältvandring i Grövelsjön med mig och PathfinderTravels

Close Menu