Skidtur med pulka i Sarek

Vi börjar vår tur i Ritsem. Vägen dit brukar kallas för Sveriges längsta återvändsgränd. Om det är sant vet vi inte, men vägen ger en känsla av att vara “där ute” redan innan skidorna är på.

Under en sådan här tur lär man sig vad som är viktigt i livet eller för stunden. Allt skalas ner till våra mest grundläggande behov. Det handlar delvis om att vara här, i nuet, att göra det vi har åtagit oss att göra men än viktigare att uppfylla behoven av att vara varm, torr och mätt. Vi har ingen täckning och man har fokus på det man gör. Vi matas fortfarande med information, men inte av sociala medier.

Vi får räkna med skiftande väder och temperaturer. Från några enstaka minus grader ner till under minus 30 grader är möjliga, även om båda siffrorna är ytterligheter. Att möta kylan hemma, innan turen,  är att föreslå även om det innebär några nätter på balkongen. Under mars månad är det  inte så många timmar med dagsljus och första halvan räknas fortfarande som en vintermånad. Det är ofta blåa korta dagar, mycket stjärnor nattetid och stor chans att se norrsken.

Många pulkor har dragits här innan våra men ändå känns det ofta inte så. Vinterlandskap med dess stenblock, tunn is, kalla vindar och ibland cornflakesliknande frost ger oss mycket att utforska. Vi lagar mat och fixar vår utrustning i tälten skyddade från vinden medan ljuset från pannlamporna och stearinljuset i absiden lyser upp våran kväll. Efter några dagar är det normalt att ta på sig skidorna och utan stavarna ta sig iväg en bit för att göra kvällsbestyren. När man står och borstar tänderna med krabbliknande vantar och tjock dunjacka, är det svårt att inte blicka uppåt. Forskande kolla på stjärnorna eller de stora yrande snöflingorna. Norrskenet som börjar dansa så smått och det inbjudande tältet som lyser så fint. Det är lätt att känna sig tillfreds och lyrisk men också sårbar.

Datum
15-23 Mars 2024
(Tillståndsansökan godkänd)

Sträcka
Ritsem till Saltoluokta

Pris
15.000 SEK

Kunskap
Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka. Stort plus om du kan använda flerbränslekök.

Boka här

Brev från guiden

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur. 

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. 

Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, spänger eller markerade leder i området och terrängen delvis är krävande är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer under 2024 godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sareks nationalpark i vinter eller höstskrud under 2024 med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Klarspråk

Ingår i resans pris

 • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
 • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
 • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
 • Boende en natt på STF Saltoluokta. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
 • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch dagen vi åker på STF Saltoluokta
 • Skotertransport från Saltoluokta till Kebnats
 • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
 • Toatält som reses varje kväll vid camp
 • Boken Inspirational Outdoors
 • Vattenkok till deltagare efter behov
Ingår ej i resans pris

 • Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta (Kebnats)
 • Personlig utrustning
 • Campingutrustning
 • Personlig försäkring
 • Dryck, mat och snacks

Resan dag för dag

01. Akkajaure

Vi ankommer med buss tidig eftermiddag, vårt äventyr startar i Ritsem. Kanske har vi inte åkt skidor sedan förra säsongen och backarna ner till sjön blir de första svängarna vi gör för denna säsong. Vi tar oss fram i lugn takt och väntar in varandra. Väl nere vid sjöns strandkant följer vi markeringarna över mot den andra sidan och tältar slutligen mitt emot Akkhastugorna.

Vi gör upp vårt läger så snart vi kommer över. Det kan hända att vi får sätta upp våra tält i pannlampornas sken beroende på hur snabbt vi tagit oss över sjön, kanske får vi även hjälp av norrskenet. En tuff men härlig start kanske, men sedan är det extra gott att äntligen få sträcka ut benen och vila.

02. Fjällets drottning Akka

Efter frukost och en kopp värmande kokkaffe så styr vi skidorna mot sydväst längs Ahkkas sluttningar. Vi börjar med att försiktigt ta oss upp för sluttningen mellan Ahkka och Siniuyjudis. Stigningen får ta den tid det tar och vi får antagligen kämpa en del, vi tar det dock lugnt och försiktigt hela tiden. Med största sannorlikhet kommer vi använda våra stighudar för att få bättre grepp. Vi skidar över sjön Sjnjuvtjudisjávrásj och tältar ~600m SÖ om denna.

03. Ruotesvagge

Idag skidar vi vidare mot Nijak. Vi tar oss långsamt uppåt och in mot Ruohtesvagge. Vi tar oss tid att stanna upp ibland och njuta av utsikten och det majestätiska bergslandskapet. Vi har nu Ahkka bakom oss och Nijak framför oss. Även idag kommer det bli en del stigning. Dagens mål är att ta oss uppåt och sedan förbi renskötarstugan innan vi slår upp våra tält längre ner i dalen vid sjön Ruohtesjávrásj (SÖ sidan).

04. Skarja

Från och med att vi nådde renskötarstugan igår så har vi det mesta av stigningen avklarad och det blir nu lite lättare. Vi vaknar upp i Ruothesvagge och skidar neråt mot Skárjástugan och den enda olåsta hjälpstugan som finns i området. Vi tar oss över innan ravinen och tältar ~500meter NÖ från stugan.

05. Bierikvarasj

Idag skidar vi vidare. Vi tar oss mot Pielastugan genom att försöka hålla höjden så bra som möjligt. Vi skidar ner på sjön och håller kurs mot det jag brukar kalla för korpberget. Nu har vi nått Äpharmassivet, en fantastisk plats. Vi kommer med största sannorlikhet få bekanta oss med korparna som håller till här. Turen går vidare norrut i meditativ takt och runt Bierkikvárásj. Här är ofta isigt och ibland även lite öppet vatten, vi tar oss försiktigt framåt. Vi tältar en bit från klippan om det mot förmodan skulle trilla ner någon sten. Tältplats ~500m ÖNÖ från Bierikvárásj topp.

06. Slugga

Vi startar dagen med en kopp stärkande kokkaffe medan vi spanar runt i det fina vinterlandskapet  Vi håller oss på sydöstra sidan av sjön och tar oss vidare mot och förbi Nienndo. Vi skidar över eller bredvid sjöarna och vattendragen och hittar en bra rutt där vi kan ta oss fram tryggt och säkert. Vi slår upp vårt läger på en passande plats innan ravinen tar sin början. Kanske får vi borsta tänderna under norrskenet ikväll? Tältplats någonstans i närheten av Sluggájåhkå.

07. Pietsjaure

Efter att ha kommit upp på en av de “sista” höjderna under turen på kalfjället kommer vi förlora en hel del höjd och det är mestadels platt eller nedför härifrån sett. Vi tar ofta pauser och kollar tillbaka innan vi skidar ner under trädgränsen. Vi håller vårt avstånd till Slugga medan vi tar oss runt så att vi inte slutar upp i ravinen. Vi följer ryggarna och korsar någon mindre sjö innan vi skidar ut på Bietsávrre. Vi tar hälften av denna och reser våra tält för sista gången på udden på södra sidan av sjön.

08. Sista rycket

Idag packar vi ihop vårt läger för sista gången den här resan. Vi startar dagen med att skida över resten av Bietsávrresjön, om vi har tur kan vi lyckas skymta älg här. Vi tar sikte mot den sydöstra delen av sjön och skoterspåret som tar oss mot Saltoluokta. Efter att ha skidat rakt fram och platt ett bra tag så är det nu dags att klättra upp för de sista backarna. Vi tar oss ner på andra sidan till fjällstationen. Efter många dagar ute i vildmarken känns det fint med en varm dusch och kanske en kall öl framför brasan. Vi avslutar med en härlig tvårätters middag och en riktig säng att sova i.

09. Reflektion och hemfärd 

Vi äter en gemensam frukost, städar ur våra rum och ställer våra grejer utanför repan. Om vi orkar och känner för det skidar vi en runda utan pulka och njuter av Saltoluoktas omgivningar innan vi avslutar programmet med en lunch i huvudbyggnaden. Därefter tar vi oss över sjön på skotrar och slädar. Det är dags att åka hem efter några härliga friska dagar och nätter i den svenska fjällvärlden.

Planeringsträff i Göteborgsområdet

För att få till en så bra och säker tur som möjligt kommer vi ha en förträff innan turen. Under träffen får ni chansen att bekanta er med varandra, räta ut eventuella frågetecken samt gå igenom allt praktiskt inför resan!

Träffen kommer att vara utomhus med start runt lunch, vi sover i tält och gör en kortare vandring dagen därpå innan vi avrundar träffen. Du behöver ha en komplett ryggsäck med utrustning för matlagning och övernattning samt kläder efter väder. Tidpunkt och plats bestäms när minimum antalet deltagare är uppnått för att genomföra resan.

Förberedelser

Denna resa kräver mycket både av dig och din utrustning. Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresa. Skidpaket och pulka m.m går att hyra genom diverse företag om behov finns. OBS! Om det är så att tält och pulkor kommer behöva hyras, görs detta efter att ni haft informationsmötet med mig. Viktigt att detta koordineras i gruppen.

Träna inför turen
Dra däck! Ryggsäck, stavar, däck med tyngd i. Jag berättar mer än gärna hur man gör vid intresse!

En typisk dag
Under en typisk dag går vi upp klockan 06.00. Smälter snö och äter frukost i tälten samt går igenom dagen innan vi skidar vidare. Om vädret tillåter tar vi en längre paus mitt på dagen när vi avnjuter lunchen. Det är inte möjligt att fylla på matförrådet under turen så vi har med oss allt vi behöver redan från start. Efter lunchen skidar vi vidare med korta pauser emellanåt tills vi slår läger runt 16-17 tiden. Då är det dags att göra läger, smälta snö, laga mat och fortsatt njuta av utsikten. Framåt 21 tiden börjar sysslorna vara färdiga. Jag brukar göra en sista koll och säga några sista ord genom tältduken vid 22-23 och kolla så att inget ligger utanför tältet som inte ska det och somnar sedan in.

Du behöver bära/dra din egen utrustning och mat. Sista natten sover vi på STF Saltoluokta och där sover vi inomhus. Vi har möjlighet att använda bastun och njuta av en tvårätters middag på kvällen.

Du bokar resan till och från start på egen hand. Jag kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Det går endast en buss per dag upp till Ritsem. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och snömängder. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Omdömen

En bragdmedalj för ledarskap som ger utrymme för att upptäcka sina brister själv men också på ett bra sätt peka i rätt riktning långt innan något går över styr eller blir farligt. Tagit kloka beslut i hårt väder och guidat på ett mycket snyggt sätt genom hela turen. Tack!

MikaelDeltagare

Deltog i skidturen i Sarek med pulka vintern 2022 med Daniel Vilhelmsson Wesén som guide. Jag har vandrat i Sarek på sommaren flera gånger men ville uppleva nationalparken i vinterskrud. Av säkerhetsskäl men också för att lära mig mer om längre vinterturer letade jag efter en guidad tur. På sommaren går jag oftast ensam och älskar den frihet och avkoppling som det ger. Därför oroade jag mig lite för att en tur med guide skulle ge för mycket av ”turistkänsla”. Men med Daniel som turledare blev gruppen ett fint team. Daniel har gedigen fjällvana och en imponerande förmåga att dela med sig av den på ett ödmjukt och inbjudande sätt. Vill du uppleva Sarek fullt ut på vintern, ha det riktiga äventyret men samtidigt få inspiration och känna trygghet i att gruppen har en turledare med gedigen kunskap och erfarenhet är den här turen ett perfekt val. Väl framme i Saltoluokta var jag riktigt trött, ja det var stundtals tuffare än jag hade väntat mig, men framförallt var jag helt uppfylld av en fantastisk vintervecka i Sarek.

Fredrik MalmbergDeltagare

In late March 2022 I had the pleasure of attending a 5 people, 8-day ski/tent tour through Sarek , "Europe's last wilderness", guided by Daniel. I had some experience from a similar but shorter trip and had a few things of concern. Any such concerns were easily resolved with practical suggestions in preparational meetings and email conversations prior to the trip. Such matters could be anything from what type of food to bring, to "how to keep your gear and yourself dry" or hardware-oriented things like suitable skis. Daniels experience from the actual route we were taking was very valuable and most likely saved a lot off efforts by avoiding unnecessary troublesome paths. As a person Daniel possesses a wealth of knowledge related to outdoor activities, I found him to be a really pleasant guy with a very humble appearance. He had advice or answers to anything I asked about and was open to new ideas himself. He took responsibility for the groups well-being, checking up on the team every morning and evening and during the day. He would occasionally after dinner come by the other tents and surprise us with a dessert, like cinnamon apples in vanilla sauce or a variant of "fried almond paste". Unbelievably tasty after a hard day. I can highly recommend Daniel as a guide or mentor for these kinds of outdoor activities !

Christer CederqvistDeltagare

A good man who remains calm in adverse and challenging conditions; Daniel Vilhelmsson Wesén of inspirational_outdoors. It was a pleasure and a privilege to do some guiding together and to witness his laid-back yet always clued up attitude out in the wilderness. Relentlessly willing to lay down tracks across the harshest terrain, to read the landscape and weather intelligently and to tackle adversity with a light heart, sensitivity and a big smile.

Ulfson Arvidssonfjälledaraspirant

Under min utbildning till fjälledare vid Malungs folkhögskola fick jag möjligheten att praktisera på en 8 dagars expedition genom Sarek ledd av fjälledaren Daniel Vilhelmsson Wesén. Med tre kunder tog vi oss genom nationalparken med turskidor, pulkor och tält i ett minst sagt varierande väder. Turen var en helt fantastisk upplevelse och en otroligt givande praktik. Daniel är en trygg fjälledare som på ett pedagogiskt sätt delade med sig av sin kunskap, både konkreta tips och tankar kring att vara fjälledare. Turen gjorde mig tryggare både som fjällfarare vintertid och i att själv leda deltagare i fjällmiljö.

Gustav KihlFjälledaraspirant