Höstvandring i Sarek

Upplev hösten till fots! Orört, stort, vilt och tyst – Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med mig som din fjälledare. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Detta äventyr äger rum i början av september när färgerna skiftar till gult, rött och orange. Det ligger snö på topparna och det kan ligga tunn is på sjöarna. Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och broar i området. Tillsammans med mig som fjälledare får du nu möjligheten att testa dig själv och utveckla dina kunskaper då vi färdas genom ett område som i folkmun ofta kallas Europas sista vildmark.

Vi färdas 15-20 km om dagen i en terräng med måttliga höjdskillnader. Det praktiska
genomförandet varvas med reflekterande diskussioner. Vi kommer behöva utföra ett antal vad längs med turen samt bitvis vandra i mycket stenig terräng. Sarek är ett krävande och väderutsatt område som inte är riskfritt att vandra i. Äventyret är lämpligt för erfarna vandrare.

“Jag och min fru Emelie gjorde denna vandring i mitten av september 2017. Vi hade ett antal vänner med oss och i Saltoluokta, vandringens slutmål gifte vi oss. Detta område och resmål är för mig varmt om hjärtat och nu har du möjlighet att dela detta för mig speciella äventyr.”

– Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Datum
~1-15 september 2024
(Tillståndsansökan godkänd)

Sträcka
Ritsem till Saltoluokta

Pris
14.000 SEK

Kunskap
Tidigare erfarenhet av fjällvandring är ett krav, likaså att du kan vandra 15-20 km om dagen och bära din egen ryggsäck.

Boka här

Brev från guiden

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur. 

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. 

Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, spänger eller markerade leder i området och terrängen delvis är krävande är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer under 2024 godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sareks nationalpark i vinter eller höstskrud under 2024 med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Klarspråk

Ingår i resans pris

 • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
 • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
 • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
 • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
 • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch innan avfärd på STF Saltoluokta Fjällstation
 • Båttransport från Ritsem till Änomjálmne, Svinnje till Sitojaure samt Saltoluokta till Kebnats över sjön Langas
 • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
Ingår ej i resans pris

 • Resa till Ritsem samt hem från Saltoluokta
 • Personlig utrustning
 • Campingutrustning
 • Personlig försäkring
 • Dryck, mat och snacks

Resan dag för dag

01. Ritsem till Treparksmotet

Vi anländer Ritsem tidig eftermiddag. Vi börjar dagen med att ta båten tillsammans över sjön Akkajaure till Änomjálmne. Väl på andra sidan sjön vandrar vi nedan trädgränsen och passerar efter någon kilometer STF Akka fjällstuga. Kanske säger vi hej till stugvärden när vi passerar. Vi tar bron över Vuojatädno till fjällets drottning Ahkka. Vi är nu vid trädgränsen och det är glest mellan träden. Vi fortsätter att vandra längs sommarleden söderut mot Gisuris. Leden är under sommaren flitigt använd och många springer eller går denna populära led ner till Kvikkjokks fjällstation. Vi anpassar oss gradvis till ryggsäckens tyngd, vädret, att vara ute under en längre tid och varandras sällskap.

På kvällen anländer vi treparksmötet där Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta möts. Här kommer vi sätta upp våra tält för kvällen.

Distans ~15km. Total stigning ~200m

02. Nijak

Närmre Gisurisstugorna än så här kommer vi inte. Mellan hängbroarna svänger vi av leden och går mot Nijak. Under denna sträcka tar vi oss ut ovan trädgränsen. Vi följer stigar upptrampade av besökare och djur under en längre tid. Vi passerar renvaktarstugan där uppe på en kulle och tältar en bit från denna med utsikt över bl.a. Kantberget och Gavelberget. Om vädret tillåter och det är dagsljus kvar finns det möjlighet att ta en kvällspromenad utan ryggsäck upp på en närliggande topp.

Distans ~19km. Total stigning ~400m

03. Ruotesvagge

Vi vaknar upp i Ruohtesvágge, en mäktig upplevelse. Vi ser förhoppningsvis alla berg runt omkring oss. Kanske eller mest troligen är det snö på topparna. Fjället “brinner” med alla höstiga färger och det är kanske lite kyligt när vi packar ihop för vår kommande dag. Vi fortsätter neråt i dalen. Går lite på stigarna och om det funkar nere vid vattnet på sandbankarna och vegetationen vid sidan om. Det påminner lite om Sound of Music. Det känns vilt. Vi rundar och tappar lite höjd då vi närmar oss Skarja. Vi passerar utedasset och sedan nödstugan. Här kan man söka skydd för en stund och vid behov lämna färdmeddelande. Vi stannar inte mer än att vi hinner se och uppleva platsen innan vi går över en av de få broar som finns här i området och kollar ner på det strömmande vattnet. Vi slår läger nära vattendraget Máhtumågåsj. Lagar mat, pratar om dagen och spanar ut över landskapet och morgondagens “klättring”.

Distans ~16km. Total stigning ~330m

04. Snavvavagge

Vi hoppas på bra väder då vi vaknar upp och ger oss iväg. Vi följer stigarna vidare längs kanten. Vi gör ett besök uppe på Bielavárásj eller fikakullen som jag (Daniel) kallar den. Magiskt  men allt för ofta för kallt för att sitta en längre stund. Vi tar höjd och tar oss upp för kanske det jobbigaste och mest utmanande partiet på hela äventyret. Det är brant och kan vara halt, det gäller att ta det lugnt här men också att stanna upp och hinna njuta av var vi faktiskt är någonstans.

När vi kommer upp, väntar vi in alla och fikar innan vi tar oss den
sista biten till sjön Snávvájávrre där vi finner en lämplig plats för oss att tälta på. Ofta märks det här att vi tagit höjd, det är kallare. Det kan blåsa mer och vi gömmer oss kanske mer i tälten. Det är ett speciellt landskap på många sätt. På eftermiddagen/kvällen kanske vi har chans på Låddebákte. En vandring på 3-4 timmar.

Distans ~9km. Total stigning ~430m

05. Övre Rapadalen

Vi gör de vanliga morgonbestyren och vandrar vidare längs sjön. Vi nynnar kanske på köttbullelåten (från en reklamfilm) “and I will walk 500 miles” eller “These boots are made for walking” medan bena rullar på av sig själva. Vi har kommit in i lunken och rutinerna sitter bättre nu. Vi närmar oss kanten och utförslöpan ner till Rapadalen. Här kommer vi ta flera pauser under nedfärden. Den första är vid en liten sjö.

Vi lämnar ryggsäcken här och går och ställer oss på en liten kulle med utsikt över Rovdjurstorget, Rapadalen, och kanske Nammatj långt där borta. Vi går sedan ner till trädgränsen och om vädret tillåter vilar vi lite och avnjuter naturens skådespel. Har vi tur så har vi barmark, vinden tar med sig löv från träden och hösten visar sig från sin bästa sida. Väl nedanför trädgränsen svänger vi vänster. Vi tar oss ut och följer kanten på sandbankarna och hittar slutligen en lämplig plats att tälta på vid Alep Vássjájågåsj. På kvällen kan vi promenera lite på sandbankarna och spana älg.

Distans ~14km. Total stigning ~400m

06. Nedre Rapadalen

Vi fortsätter vandra i Rapadalen omgivna av lövskog på småstigar och sandbanken. Vi kollar på ett vattenfall och tar sedan kompassriktning tillbaka till den klassiska stigen. Vi rundar Lulep Spadnek och efter några vattendrag lämnar vi stigen för att ta höjd. Vårt mål är att komma upp över trädgränsen upp mot en topp som är markerad med siffror 1081 söder om Suorkitjåhkka. Här kommer vi tälta med fantastik utsikt på en lite plattare yta i backen.

Distans ~12km. Total stigning ~580m

07. Nammatj och Skierfe

Vi går försiktigt på stenblocken och tar oss tid att njuta av den fantastiska utsikten över selet, Skierfe och Nammatj. Vi prioriterar sakta och säkert så att stegen sitter. Vi har massor av sten här. Vi hoppas på torrt underlag då allt blir säkrare då vi passerar. Vi tar oss senare ner på jämnare mark som vi äter lunch på. Vi forcerar videsnåren och går upp på stigen norr om Skiefe. Vi lämnar packningen där då vi besöker toppen. När vi känner oss redo tar vi kompassriktning och går mot Kungsleden och Svinnje där vi kommer tälta.

Distans ~20km. Total stigning ~780m

08. Svinnje till Saltoluokta

Idag tar du ner tältet för sista gången under denna turen. Vi åker morgonbåten till Sitojaure och vandrar där vidare på Kungsleden norrut till Saltoluokta. Efter våran tur i Sarek är denna sträcka relativt enkel. Vi har dock lite distans och ta. Ryggsäcken är som lättast idag då vi har ätit upp det mesta i den. Kanske äter vi våra sista Snickers idag? Vid 16 tiden är det tänkt att anlända fjällstationen. I Saltoluokta väntar dusch, rum och mat. En mysig huvudbyggnad med stolar och en liten affär med vykort och kanske salta chips.

Distans ~20km. Total stigning ~190m

09. Reflektion och hemfärd 

Vi vaknar upp i en säng efter en längre tid ute i fält. Vissa sover bra medan andra kanske tycker det känns konstigt att inte ha kylan och vinden inpå. Hursom! Vi möts i matsalen för frukost. Kanske har du hittat några av morgontofflorna man kan låna, fastnat utanför entrén med kaffe och magisk utsikt eller tagit en extra dusch. Efter frukost ställer vi packningen utanför repan och tar en sväng runt stationen för att kolla in gammelskogen och för att ta ett litet avslutade möte med feedback om turen. Vi äter lunch på stationen och sedan tar vi båten mot Kebnats. Det är dags att åka hemåt.

Planeringsträff i Göteborgsområdet

För att få till en så bra och säker tur som möjligt kommer vi ha en förträff innan turen. Under träffen får ni chansen att bekanta er med varandra, räta ut eventuella frågetecken samt gå igenom allt praktiskt inför resan!

Träffen kommer att vara utomhus med start runt lunch, vi sover i tält och gör en kortare vandring dagen därpå innan vi avrundar träffen. Du behöver ha en komplett ryggsäck med utrustning för matlagning och övernattning samt kläder efter väder. Tidpunkt och plats bestäms när minimum antalet deltagare är uppnått för att genomföra resan.

Förberedelser

Denna resa kräver mycket både av dig och din utrustning. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresa.

Träna inför turen
Gå med ryggsäck och  stavar i utmanande terräng.

Resan
Du bokar resan till och från start på egen hand. Jag kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa på SJ från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.

Du behöver bära/dra din egen utrustning och mat. Sista natten sover vi på STF Saltoluokta och där sover vi inomhus. Vi har möjlighet att använda bastun och njuta av en tvårätters middag på kvällen.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vind. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Omdömen

Deltog på höstvandring i Sarek som bjöd på både tuff och härlig vandring i utmanande terräng. Det kändes tryggt att ha en så kunnig och mångsidig guide som t.o.m. tog sig an lagning av kängor när sulorna gav upp. Utöver allt praktiskt kunnande som Daniel delade med sig av så delade vi mycket glädje och skratt under vandringen. Kan varmt rekommendera en vandring med Daniel som guide.

Johanna SjöstrandDeltagare

Vill tacka Daniel för en väl förberedd och lärorik höstvandring i Sarek, september 2023. Som aspirerande fjälledare har jag med stort intresse fått se hur Daniel hanterar och löser verkliga situationer som de uppkommer. Till exempel anpassning av turen utifrån deltagarnas önskningar och förmågor eller vad man gör åt sulor som är på väg att trilla av kängorna. Daniel leder äventyr med stor kunskap men också glädje och humor, vilket gör att jag verkligen rekommenderar att gå på tur med honom.

Fredrik FallFjälledaraspirant