Skip to main content

Från Nikkaluokta till Kilpisjärvi 2015

Efter eventet Fjällräven Classic 2015 mötte jag upp Niklas för än mer äventyr. Vi började vår resa med att ta liften upp till Nuolja och Aurora Sky Station, Abisko. Vi tog ett par koppar kaffe och började sedan vår promenad. Om du, precis som jag, börjar vandringen i Nikkaluokta och slutar i Kilpisjärvi har du ~310 km stig att gå och du kommer bara att korsa 2 vägar längs vägen.

På vår andra dag tillsammans stannade Niklas plötsligt och pekade på en kulle 100-200 meter bort. En varg sprang runt och letade efter mat och så vi stannade en bra stund och bara tittade, min första!

Den norska sidan av leden är mer “vild” än den svenska sidan om du frågar mig, men jag har gått den svenska sidan många gånger och jag skulle säga att båda är värda det! Det finns inga markerade vinterleder på den norska sidan och för mig känns det mer ”out there” på grund av det. Då och då går du över större områden med stenblock som täcker marken. Om du är van vid det är det ingen stor grej, men om du inte är det kommer det säkert att ta lite tid att passera dem. Vi bar aldrig vatten! Istället hade vi ihopfällbara kåsor och hade små pauser bredvid bäckar då vi passerade dem. Men jag skulle råda dig att ta med dig minst 0,5 liter om du är osäker på när och hur du kan ta bra dricksvatten.

Nordkalottleden eller Arctic Trail är en markerad vandringsled i den arktiska regionen. Leden går genom Övre Dividal nationalpark, Reisa nationalpark, Abisko nationalpark och Padjelanta nationalpark samt Sulitjelmafjället och Narvikfjällregionerna. Hela leden är markerad och betjänad av fjällstugor. De flesta hyddor kommer att vara av den obemannade typen, där du måste bära din egen mat.

Anteckningar från dagboken

”Stugorna är riktigt fina och några av de svenska har en liten butik samt bastu men att ha ett eget tält med sig är frihet och man kan sova nästan var som helst. På den norska sidan måste du köpa en nyckel från DNT för att kunna komma in i stugorna om de är obemannade.”

”Mellan Nikkaloukta och Björkliden finns det minst 5 platser där man kan köpa mat men jag rekommenderar dig att bära allt från början och fylla på i Abisko eller Björkliden i de små butikerna som finns där. Från Björkliden till Kilpisjärvi passerade vi inga affärer och fick bära allt från start.

”Vi unnade oss en båt från Treriksröset till Kilpisjärvi vår sista dag. Det går en daglig båt några kilometer från röset. Båtens namn är M/S Malla. Du behöver kontanter eller kreditkort.”

“Vi vaknade tidigt och hittade vår fart för dagen. Vi stannade när det behövdes och gick när det kändes bra. Ändå gick vi i 15 timmar idag. Avslutade dagens lilla promenad strax efter midnatt. Allt var som en saga med den omgivande naturen och det perfekta lugna vädret. Kvällen och natten var varm och helt utan vind.

”Att tillaga fisk med salt insvept i lite kvarlämnad aluminiumfolie i stugans vedspis medans man ligger på golvet och dricker vatten ur en hink modell större. Det är livet det.”

Karta

Niklas och jag startade med eventet Fjällräven Classic och fortsatte sedan längs Nordkalottleden.

Close Menu