Skip to main content

Med kajaker i Rogen 2014

Vi började vårt helgäventyr i Kärringsjön, det är beläget i slutet av en lång privat grusväg. Det fanns fina stugor som gick att låna om man ville, folk att prata med och en parkeringsplats som vi kunde använda. Vi nöjde oss med att parkera bilen där innan vi åkte iväg med våra kajaker. Det finns många små sjöar i området och man måste hoppa i och ur kajaken flera gånger om dagen. Men det är värt det!

Första dagen paddlade vi så nära Skedbrostugan vi kunde och sedan gick vi sista biten och stannade där över natten. Under eftermiddagen började det snöa och det var en magisk upplevelse då vi kunde se snö landa på kajakerna. Gustav hojtade till om att han hade sett något som sprang längs strandlinjen.. Vi tänkte på vargar en sekund och insåg sedan att det var renar. Fortfarande magiskt dock!

Andra dagen paddlade vi sydost så nära Rogen vi kunde. Sedan bar vi utrustning och kajaker i etapper mellan sjöarna fortfarande iklädda flytvästar och kjolar. På Rogen var det stora vågor och vi surfade mycket. Det var första gången jag upplevde detta och det var läskigt då jag inte kände att jag hade fullständig kontroll. Vattnet var kallt och Rogen är en stor sjö. Vi höll oss nära kanten och höll oss nära varandra. Vi klarade oss utan att bli blöta och vi gjorde dagens sista paddeldrag i Norge. Jag placerade nosen av kajaken i ett litet vattenfall och sedan avslutade vi kvällen med att slå upp tältet i närheten.

Den tredje dagen var raka motsatsen till dagen innan. Det blåste inte, vattnet var helt stilla och morgondimman var som ur en saga. Dimman försvann innan vi började paddla och vi rörde oss tyst och långsamt framåt en lång stund. Ögonen vidöppna och helt lugna.

Fjärde och sista dagen paddlade vi till STF Rogen för en kortare paus innan vi gjorde den sista sträckan i Rogen. Vi släpade därefter kajakerna över några kärr och paddlade över de små sjöarna tillbaka till bilen.

Om du gillar Med kajaker i Rogen 2014 kanske du också gillar Li och mitt äventyr när vi vandrade runt sjön Rogen Storloopen 2020 eller  Storloopen 2022.

Anteckningar från dagboken

”Att ta en fika då och då är alltid trevligt. Jag hade med mig massor av ost, korv, mandelmassa och nötter på denna kajaktur. Kombinationen av socker, fett och protein var perfekt.”

– Det är underbart att glida med kajaken längs Rogen’s strand och se alla stenblock vi annars skulle behöva ta oss runt eller över om vi hade vandrat på land. Att paddla runt i området med start från Käringsjön i en labyrint av små sjöar är äventyrligt. Men det är ingen lätt resa. De små spretiga sjöarna hänger inte ihop, så man måste vara beredd på att bära sin kajak, ibland flera hundra meter.”

Karta

Close Menu